Top

Mama zorgt | Barnsteen en de prachtige werking

Mama zorgt | Barnsteen en de prachtige werking

Barnsteen kettingen en armbandjes zie je steeds meer. En naast het feit dat ze heel erg leuk zijn om te zien bij je kleintje hebben ze ook een hele mooie werking. Barnsteen heeft een pijnstillende werking en verzacht de pijn bij doorkomende tandjes.  

Wat is een barnsteen ketting?

Een barnsteen kettinkje (of armbandje) is een sieraad gemaakt van barnsteen kralen. Barnsteen is geen edelsteen zoals wellicht de naam doet vermoeden maar een fossiele hars. In tegenstelling tot een edelsteen voelt een barnsteen dus niet koud aan en is het meteen comfortabel voor je kind op de huid. 

Barnsteen werkt pijnstillend bij doorkomende tanden

Barnsteen kettinkjes staan niet alleen heel lief maar hebben ook een belangrijke functie. Barnsteen staat namelijk bekend om zijn positieve werking bij het doorkomen van (de eerste) tandjes en kiezen. Dit komt door het barnsteen zuur dat vrijkomt wanneer de barnsteen in aanraking komt met de warme huid van je kleintje. Dit barsteen zuur zorgt voor een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. In Duitsland is deze remedie heel bekend en vind je de barnsteen kettingen gewoon bij de drogisterij. Gelukkig wordt de toepassing van barnsteen in Nederland ook steeds gebruikelijker! Naast dat barnsteen de pijn verzacht bij doorkomende tandjes, merken veel ouders ook op dat hun kleintje een stuk minder kwijlt wanneer het een barnsteen ketting draagt. Symbolisch gezien staat Baltische barnsteen voor zorgeloosheid en plezier. Er doen zelfs verhalen de ronde dat barnsteen kan helpen om te voelen wat goed is en wat niet. Mooi meegenomen, toch?

Wat achtergrond informatie

Barnsteen (voor de wetenschappers onder ons: C10H160) is een fossiele hars, afkomstig van naaldbomen. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Barnsteen kent een tussenfase, dit wordt kopal genoemd. Kopal is herkenbaar doordat het nog deels vloeibaar is, en minder dan een miljoen jaar oud. Ook is kopal vaak nog plakkerig en lichtgeel van kleur. Barnsteen is àltijd ouder dan een miljoen jaar. Het woord barnsteen is afkomstig van het Nedersaksische woord börnen, wat branden betekent. In het Engels wordt barnsteen amber genoemd.

Bronnen 

Rosenberger, U. (2016). Edelstenen voor kinderen. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij schors.