Top

MAMA ZORGT | Bulkdrinken: het hoe en waarom

MAMA ZORGT | Bulkdrinken: het hoe en waarom


Naar aanleiding van mijn vorige post over hoe (on) schoon ons drinkwater is kwamen er nogal wat vragen over bulkdrinken. En waarom dat beter zou zijn dan kleine slokjes.

De twee belangrijkste voedingsstoffen voor het lichaam zijn zuurstof en water. Deze twee bronnen zijn nodig voor de verwerking van voeding in je lichaam. Het is zelfs zo dat we zonder zuurstof en vocht niet kunnen overleven. Water wordt gebruikt als bouwstof, transportmiddel van o.a. vitamines, mineralen en als oplosmiddel.  Dat is niet alles, want het is ook van belang voor de temperatuurregeling en het goed laten verlopen van stofwisselingsprocessen.

We verliezen dagelijks vocht via urine, uitademing, verdamping via de huid en uitscheiding van de ontlasting. Om er voor te zorgen dat we niet uitdrogen en we goed kunnen blijven functioneren moeten we onze vochtbehoefte dagelijks aanvullen.

Terug naar de oertijd

En dat kan dus het beste als je bulk drinkt. Voor de uitleg daarvan gaan we een stuk terug in de tijd.  De oermens had niet de hele dag water tot z’n beschikking. Op de momenten dat hij kon drinken dronk hij heel veel, want hij wist niet wanneer er weer water beschikbaar zou zijn. Ons lichaam is van oudsher geprogrammeerd om veel water in een keer te drinken en ook een hele tijd niet. Datzelfde geldt ook voor dieren. Heb je wel eens een dier gezien dat iedere 5 minuten wat te drinken neemt? Ik niet. Zij drinken bij een bron tot ze verzadigd zijn en gaan weer verder. En zoals dat met veel dingen is gebeurd hebben wij mensen onszelf dit afgeleerd. Om de simpele reden dat er nu continu water beschikbaar is. Maar de kleine slokjes drinken is echt een ware aanslag op je spijsvertering en immuunsysteem. Het moet immers continu actief zijn om, naast al het voedsel,  ook al het water te verwerken. 

Rust voor je immuunsysteem

Bulkdrinken brengt essentiële lichaamssystemen zoals je spijsvertering en je immuunsysteem tot rust. Een continu actief immuunsysteem wordt op termijn een zwak immuunsysteem. Al je energie gaat op aan je actieve immuunsysteem en er blijft daardoor te weinig energie over om vocht naar je huid, haar en nagels te transporteren maar ook om de buitenste laag va je huid in tact te houden. Wat resulteert in een vochtarme huid die droog aanvoelt.  


Starten met bulkdrinken doe je zo

Als je aan de slag gaat met bulkdrinken dan neem je ineens een grotere hoeveelheid vocht tot je. Op deze manier kan je weer een tijdje vooruit. Maar hoe breng je dit in de praktijk?

  • Start je dag met 2 grote glazen (gefilterd)water, meteen als je opstaat nog voor je ontbijt en zorg dat je dagelijks 8 glazen vocht binnenkrijgt. Ik verspreid dit gedurende de dag meestal als volgt: 2 grote glazen water voor de lunch, dan in de middag nog 2 en 2 glazen ongeveer een half uur voor het avondeten. 
  • Je kunt het beste hierin goed naar je lichaam luisteren. Dorst krijgen is de beste indicator om de vochthuishouding aan te vullen. Drink als je dorst hebt en verwar een hongergevoel niet met het dorstgevoel.
  • Drink niet tijdens het eten. Daarmee rem je de spijsvertering en voorkom je dat je lichaam vitamines, mineralen, etc. opneemt omdat je ze simpelweg “ wegspoelt” met water . 
  • Drink (gefilterd) water op lichaamstempratuur (lauw/warm), dus niet te koud. Koud water kost je lichaam ook weer veel energie om te verwerken.
  • Gefilterd water is de beste keuze om in jouw vochtbehoefte te voorzien. Alle overige dranken bevatten stoffen die vaak een negatieve invloed hebben op je lichaam, probeer dus alleen gefilterd water te drinken. Eventueel aangevuld met zuivere kruidenthee.