Top

Zoutsteen; een kristal voor van alles en nog wat

Zoutsteen; een kristal voor van alles en nog wat

Voor onze kinderen gebruik ik veel edelstenen voor allerlei soorten doeleinden. Waar de zoutsteen toch wel een van de favorieten is. Op praktische elke kamer staat er wel een zoutsteenlampje en zo gaf het een heel prettig licht tijdens de geboorte van onze jongste.

Zoutsteen: wat is het eigenlijk? 

Eigenlijk gaat het dus altijd om dezelfde chemische samenstelling van natriumchloride en bepaalt de vindplaats of het delvingsproces wat er uiteindelijk mee gebeurt. Het zoutsteen uit de Himalaya is veruit het meest aan te raden door alle ingesloten mineralen en sporenelementen.  

De geschiedenis van Zoutsteen 

Het gebruik van zout is al eeuwen oud. Zo is bijvoorbeeld bekend dat er rond 3000 voor Christus (aan het begin van de Bronstijd) al zout werd gewonnen vanuit zoutmijnen. Zout werd onder andere gebruikt als conserveringsmiddel. En vanaf zo’n 2000 voor Christus werd zout water ingezet bij huidklachten. In oude Bijbelse geschriften werd onder andere de Dode Zee al gebruikt als een kuuroord! 

En wist je dat bij de Romeinen zout mega kostbaar was? Zout was na goud één van de kostbaarste middelen. Ze gebruikten veel Zeezout (door zoutwater in te dampen) maar ook zoutsteen dat geïmporteerd werd vanuit onder andere Midden-Europa.

Zout is nog steeds een belangrijk middel in allerlei soorten rituelen, feesten en religies (zeker in Europa). Zo kun je een pasgeboren baby een zakje zout geven om deze te beschermen tegen onheil. In het paganisme en in de hekserij wordt graag zwart zout gebruikt ter bescherming van het huis, door deze bijvoorbeeld voor de voordeur te leggen.  En zo zijn er nog veel meer voorbeelden! 

Zout is dus al millennia lang een veelgebruikt helend middel. Zelfs nu nog wordt Haliet op allerlei mogelijke manieren ingezet. Zowel in de reguliere geneeskunde zoals bij de dermatologie, maar ook bij de alternatieve geneeswijzen is zoutsteen nog immens populair. En met goede reden! 

Spirituele eigenschappen van Zoutsteen 

Zoutsteen (Haliet) is een kristal die jouw intuïtieve vermogens kan versterken en je geestelijk weerbaarder maakt. Ze helpt je om subtiele krachten te herkennen en te doorzien, die jou op een bepaalde manier manipuleren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld groepsdruk maar ook van personen die je kwaad toe wensen. Ze heeft een zeer sterke zuiverende en beschermende werking, waarbij ze je ook helpt om vastgeroeste patronen en gewoonten te doorbreken. Ook wanneer deze afkomstig zijn uit voorgaande levens. Hiervoor kun je heel goed mediteren met een stuk zoutsteen in jouw handen, waardoor de blokkades bijna letterlijk kunnen oplossen. Je kunt ook heel goed een positieve gedachte of affirmatie op een stukje papier schrijven en deze onder een brok Zoutsteen leggen!  

Emotionele en mentale eigenschappen van Zoutsteen 

Zoutsteen kan je ondersteunen bij het doorbreken van continu terugkerende gedachten en gevoelens. Als je bijvoorbeeld veel piekert of heel erg kritisch bent op jezelf, kan Haliet je hier helderheid in scheppen en je helpen dit op te lossen. Tevens is het stukje bewustzijn dat Zoutsteen creëert heel behulpzaam in het doorbreken van terugkerende gedragspatronen. Ben je bijvoorbeeld zelfdestructief en merk je dat je vaak dezelfde fouten begaat in bijvoorbeeld relaties of in werk? Dan kan Zoutsteen je wellicht de helderheid geven die je nodig hebt om dit te doorbreken en ombuigen naar een positief gedragspatroon die je verder helpt. Doordat ze je helpt om pragmatisch te zijn, kun je makkelijker realistische doelen stellen. De innerlijke balans die versterkt wordt door helderheid van geest en pragmatisch handelen is hier eigenlijk een logisch gevolg van. Al is het ook een beetje een kip en ei situatie, want als je meer innerlijke balans hebt ben je ook helderder van geest en kun je pragmatisch handelen. Hoe dan ook, Zoutsteen is een hele fijne toevoeging in elke ruimte! 

Fysieke eigenschappen van Zoutsteen 

Dit is waar het pas echt interessant wordt! Zoutsteen heeft namelijk unieke eigenschappen die direct effect hebben op jouw fysieke lichaam en gezondheid. Haliet is niet voor niets hét ingrediënt in de Halotherapie. Wanneer je last hebt van longproblemen (denk aan bronchitis, astma, infecties, verkoudheid en nog veel meer), kan de zoute lucht je helpen vrijer te ademen. Het geeft een beetje hetzelfde effect als een flinke strandwandeling wanneer het een beetje stormt. Met de zoute lucht komen alle sinussen lekker los! Maar niet alleen voor de luchtwegen is het zout fantastisch. Ook bij huidproblemen kan het zout veel voor je betekenen. Het is niet voor niets dat er bij eczeem en allerlei andere soorten huidaandoeningen vaak een kuur geadviseerd wordt in de Dode Zee! Mede hierdoor gaan mensen ook thuis aan de slag, door bijvoorbeeld Zoutsteen uit de Himalaya op te lossen in het badwater of met een scrub blok voorzichtig de huid te scrubben. Wel een beetje oppassen met wondjes, dat kan prikken! Maar anderzijds helpt Zoutsteen juist weer bij de genezing van kleine schaaf en snijwondjes, maar voor open wonden raden wij het af om zout te gebruiken… Ook kan je zoutsteen perfect gebruiken in de keuken. Het is immers gewoon zout! Hierbij heeft het ook gelijk effect op de bloeddruk. In sommige gevallen kan het zout de bloeddruk verhogen en in andere juist verlagen. Let wel op, want te veel zout is voor niemand gezond. Het is dus altijd belangrijk om zout met mate in eten te gebruiken en eventueel te overleggen met een diëtist.  

Luchtkwaliteit

En dan nu nóg een bijzondere eigenschap van zoutsteen! Voor ik hierop in ga (en zonder al te veel in schei- en natuurkundige termen te gaan praten), eerst een beetje achtergrondinformatie. Alle soorten apparaten met een stekker produceren deze positief geladen ionen. Het klinkt een beetje gek, maar de positieve ionen zijn juist de ionen die je liever niet in de omgeving wilt hebben. Het is aangetoond dat wanneer er te veel positieve ionen in de lucht zitten, veel mensen last krijgen van nervositeit, depressie, vermoeidheid, een verstoorde nachtrust of zelfs een verlaagde weerstand (op zowel psychisch als fysiek niveau!). Heftig dus!  

Door ervoor te zorgen dat de balans tussen negatieve ionen en positieve ionen goed is, is er een duidelijk meetbare toename van onder andere de weerstand, het concentratie vermogen en zelfs levensvreugde. Absoluut de moeite waard om ervoor te zorgen dat je het aantal positieve ionen in jouw leef- en werkomgeving zoveel mogelijk beperkt, en het aantal negatieve ionen zoveel mogelijk vergroot!  

De meeste negatieve ionen vind je overigens bij een waterval of in het bos (gemiddeld 50.000 negatieve ionen per kubieke centimeter). Op de tweede plaats staan de bergen en de zee met een gemiddelde van 5.000 negatieve ionen per cm3. Daarna gaat de hoeveelheid negatieve ionen per vierkante centimeter heel rap achteruit. Buiten op de stoep worden er nog zo’n 150 gemeten en in een woning in de binnenstad zelf maar maximaal 50. En werk je op een kantoor met airco? Dan vind je zelfs maar maximaal 25 negatieve ionen per vierkante centimeter… Hoog tijd om onze levensstijl eens goed onder de loep te nemen!  

Elke dag naar een waterval gaan om op te laden is voor het overgrote merendeel van de mensheid niet bepaald haalbaar. Maar er zijn wel een heleboel dingen die je kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren! En dát is waar onder andere Zoutsteen om de hoek komt kijken! Wanneer zoutsteen warm/heet wordt, gaan de moleculen trillen. Hierdoor scheiden ze negatieve ionen af en trekken ze de positieve ionen aan. Als je als vuistregel aanhoudt dat je ongeveer 250 gram zout nodig hebt per vierkante meter ruimte, dan kun je op deze manier eigenlijk vrij makkelijk jouw ruimte (kantoor, woonkamer of slaapkamer) voorzien van negatieve ionen middels een zoutlamp! Daarnaast staan ze ook nog eens superleuk in de kamer door hun lichtroze tot diep oranjerode gloed

In andere woorden 

Zoutsteen is eigenlijk onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Van een ingrediënt in de keuken tot een spiritueel metgezel en nog zo ontzettend veel meer! Het verbetert de luchtkwaliteit en kan je helpen huidaandoeningen te verlichten of zelfs te genezen. Lampen van zoutsteen staan prachtig in elke ruimte. De rustieke en warme uitstraling zijn een ware sfeermaker en helpen tegelijkertijd om de luchtkwaliteit te verbeteren.  

Zeker nu we de donkere dagen weer tegemoet gaan, is het heerlijk om dat warme licht in huis te brengen. Nu het kouder wordt en we ook weer meer binnen zitten, worden we nou eenmaal jammer genoeg meer blootgesteld aan elektrische apparaten die onze gemoedstoestand niet bepaald verbeteren. De bekende winterdip kan wellicht een stuk minder heftig zijn wanneer de luchtkwaliteit in jouw omgeving meer op orde is. Dan kunnen we straks wellicht allemaal een stuk beter uitgerust en met meer energie de winter doorkomen! 

Bronnen

isgeschiedenis.nl