Top

Etiketten van voedingssupplementen ontcijferen

Etiketten van voedingssupplementen ontcijferen

In de wereld van voedingssupplementen is het soms lastig om tussen de bomen door het bos te zien. Welke supplementen zijn goed? Welke merken verkopen alleen praatjes en bestaan vooral uit onnodige vulmiddelen waar je lichaam helemaal niets aan heeft? Of in sommige gevallen zelfs schadelijk voor je zijn? Reden te over om dus kritisch te zijn. Maar waar begin je? 

Hieronder een aantal tips om etiketten van voedingssupplementen te ontcijferen om zo de beste keuze te kunnen maken. Een keuze waar je lichaam daadwerkelijk wat aan heeft! 

☘️ Het ingrediënt dat het eerst vermeld wordt op de ingrediëntenlijst is waar er het meest van in zit.
☘️ Wordt de samenstelling weergegeven per tablet of per dagdosering (soms meerdere pillen)? Dat is belangrijk als je de ingrediënten van soortgelijke supplementen wil vergelijken. 
☘️ Zit in het supplement de voedingsstof waar mee geadverteerd wordt? Staat er bijvoorbeeld “ visolie” op de verpakking, kijk dan bij de ingrediënten of er daadwerkelijk 100% visolie in zit. 20% visolie aangevuld met zonnebloemolie of olijfolie is goedkoper, maar veel minder interessant.
☘️ Let op allergenen: die zijn schuin- of vetgedrukt of staan in hoofdletters.  
☘️ Is het product vrij van hulpstoffen zoals suiker, soja, lactose, chemische kleur-, geur en smaakstoffen (E-nummers) 

  • Tip: suiker herken je aan stoffen die eindigen op -ose zoals fructose, sucralose, sacharose of dextrose.

☘️  Is het product glutenvrij? Ga na of het glutenvrije symbool op de verpakking staat. Als dat niet zo is controleer dan of het product geen tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst of haver bevat ( van nature glutenvrij maar vaak verontreinigd) 
☘️ Is het product vrij van ballaststoffen zoals nikkel, tin (titaniumdioxide) en fluor? 
☘️ Vind je een lotnummer of batchnummer op het etiket? Zo kunnen firma’s van kwalitatieve supplementen altijd hun product traceren. 
☘️ Is het inname-advies duidelijk? 
☘️ Wil je prijzen van supplementen vergelijken, kijk dan goed naar de hoeveelheid actieve stoffen, de dagdosering en de vorm van het supplement. 

  • Tip: vergelijk eens twee gelijkaardige supplementen uit verschillende prijsklassen. Je zal merken dat er een verschil is in de hoeveelheid actieve stoffen, de dagdosering of de vorm van het supplement. Van een goedkoop supplement dat minder goed opneembaar is, moet je vaak veel meer innemen om hetzelfde effect te bereiken. Daarom is het mogelijk dat een duurder supplement op termijn toch voordeliger is.