Top

Mama zorgt | Een ander ( zon) licht op niet insmeren

Mama zorgt | Een ander ( zon) licht op niet insmeren

Hoe schadelijk is zonnebrand en hoe geweldig mooi onze zon!

Het is weer warm en zonnig. En het wordt alleen maar warmer! Als ik de berichten moet geloven krijgen we een van de heetste zomers ooit.. Maak je borst maar nat. Of beter nog: smeer ‘m in! 

De synthetische factor 50 wordt al uit de kast gehaald.. De zon is eng, van de zon krijg je huidkanker. Dat weten we allemaal toch? 

Maar wat als nou eens exact het omgekeerde waar is? 

De zon is gezond, voorkomt huidkanker en werkt daarbij preventief voor meerdere vormen van kanker!

Om te beginnen blijk uit onderzoek dat er meerdere variabelen in het spel zijn in de ontwikkeling van huidkanker, met als meest belangrijke factor een vitaminetekort.

Bij een vitaminetekort verbrand je veel sneller bij blootstelling aan de zon. Je huid is hierdoor minder in staat zich te beschermen tegen verbranding. Daarbij kan je lichaam zich veel minder goed genezen bij een tekort aan vitaminen waardoor de ontwikkeling van huidkanker zich kan gaan manifesteren.

De oplossing lijkt simpel; smeer je in met synthetische zonnebrandcrème. Helaas is deze oplossing verre van verstandig. 

Het probleem met synthetische zonnebrandcrème

De meest verkrijgbare zonnebrandcrèmes zijn ronduit schadelijk voor je gezondheid. Je hebt enerzijds de synthetische zonnebrandcrèmes die kanker of hormoonverstoringen veroorzaken en waarbij het middel dus net zo erg is als de kwaal. Crèmes met de volgende ingrediënten kunnen je daarom beter vermijden: oxybenzone, avobenzone, parfum/fragrance, parabenen.

Anderzijds heb je, naast synthetische zonnebrandcrème, ook minerale zonnebrandcrèmes, deze bevatten als ingrediënt titaniumdioxide of zinkoxide. Deze filters dringen niet door in de huid, maar blijven als zichtbare witte laag op de huid liggen en reflecteren het zonlicht. Maar omdat een zichtbare witte laag niet esthetisch wordt gevonden, maken veel fabrikanten gebruik van nanotechnologie; de deeltjes worden dan zo klein gemaakt dat ze niet meer “zichtbaar” zijn. Het is echter nog niet duidelijk wat het effect is van deze deeltjes in ons lichaam. Daarnaast zitten er in de meeste supermarkt- en drogisterijzonnebrandproducten allerlei chemische componenten die een potentieel gevaar voor de gezondheid vormen.

Ze woekeren van de vrije radicalen en stimuleren de cel afbraak wat juist kan leiden tot huidkanker in plaats van dat het er tegen beschermt. Dus deze kun je beter ook mijden.

Vitamine D

De meeste mensen in West-Europa hebben een chronisch tekort aan Vitamine D. Zeker in de winter is de zonkracht op het noordelijk halfrond niet sterk genoeg om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vandaar dat in de winter mensen massaal ten prooi vallen aan griepjes en verkoudheden.

Vitamine D is onmisbaar voor veel belangrijke lichaamsfuncties. Het bevordert de opname van calcium in de botten. Door een gebrek aan vitamine D wordt er te weinig calcium opgenomen waardoor steeds meer ( vooral oudere) mensen osteoporose krijgen. Verder heeft voldoende vitamine D een positief effect op het immuunsysteem, hart-en bloedvaten en is goed ter voorkoming van botontkalking, astma, MS en type 2 diabetes. Ook (winter)depressies, slechte tanden, geheugenverlies, en slechte haargroei kunnen met vitamine D bestreden worden.

Zonnebrandcrème verhindert juist die Vitamine D opname

En wat nu zo prachtig is aan de zon? Die levert gratis vitamine D! Maar door de UV-filters in zonnebrandcrème bereikt de vitamine D onze huid niet meer. Waardoor zonnebrandcrèmes een belangrijke oorzaak zijn in ons tekort aan vitamine D.

Huidkanker niet door de zon maar door verbranding

Omdat we ons zo fanatiek insmeren, denken we beschermd te zijn en vergeten we voor het gemak nog wel eens dat je het beste je lichaam kunt bedekken met kleding, op je hoofd een hoedje moet dragen en dat je tijdens de heetste uren van de dag beter binnen kunt blijven.
De kans op huidkanker wordt wel vergroot wordt door overmatig zonnen, maar dit geldt vooral als je je verbrandt. Uit onderzoek blijft dat mensen met buitenberoepen de kleinste kans hebben op huidkanker. Er zijn dan ook artsen die huidkanker toeschrijven aan te weinig buiten zijn van de moderne mens. Daardoor krijgt de blanke winterhuid opeens een overdosis zon tijdens de 3 weken zonvakantie of tijdens de eerste mooie lentedagen. Verbranding vergroot namelijk de ontwikkeling van melanoom ( de gevaarlijkste vorm van  huidkanker). Regelmatige blootstelling aan de zon doet dat niet als er maar sprake is van geleidelijke verkleuring.

Maar wat doen wij dan wel?

Wij gebruiken dus geen zonnebrandcrème in ons gezin. Van jong tot oud; niemand wordt hier ingesmeerd. En wat we dan wél doen?

  1. Op het heetst van de dag gaan we lekker naar binnen. Een beetje afhankelijk van de plek waar je je bevindt maar als je het ruim neemt is dat tussen 11-3.
  2. Op die momenten zitten we ook niet onder een parasol ergens.
  3. Onze kindjes dragen de hele dag een hoedje, en shirtjes om ze tegen de zon te beschermen.
  4. Wij bouwen langzaam zon-gewenning op. Dat begint met eigenlijk het hele jaar door lekker naar buiten. De eerste zonnestralen in het voorjaar pakken wij al lekker mee. En we gaan dus niet een week bakken met een winterhuid in de volle zon.

Onze kindjes komen dus niet in aanraking met giftige stoffen en nanodeeltjes én ze krijgen voldoende vitamine D binnen. En er is er, werkelijk waar, nog nooit eentje verbrand.

Meer weten? En ook lezen dat de zonnebank lang nog niet zo slecht is? Onderstaand interessante artikelen en mijn bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4209701/discussie-over-smeren-met-zonnebrand-je-huid-beschermt-zelf

https://leefbewust.nu/de-waarheid-over-zonlicht-en-vitamine-d/

https://www.greenevelien.com/