Top

MAMA SCHRIJFT | Waarom kruipen zo belangrijk is

MAMA SCHRIJFT | Waarom kruipen zo belangrijk is

Van alle mijlpalen is het kruipen wel de meest omstreden. Over kruipen wordt het vaakst beweerd dat dit wel kan worden overgeslagen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Waarom zou Moeder Natuur een bewegingspatroon hebben ontworpen dat compleet nutteloos is? Een goed moment om eens stil te staan bij het belang van kruipen.


Het kruipen is een reflexmatige beweging die de baby al snel na de geboorte laat zien (de zgn. breast crawl). Daarmee is de baby in staat om zich vanaf de buik van de moeder zelfstandig een weg naar de voeding te banen (de borst), waarna het echt kan ontspannen en zo de veilige landing op aarde is voltooid. Kruipen is dus een reflex dat een biologische oorsprong heeft en in ieder lijf aanwezig is. Dat betekent dat iedere baby in principe kan kruipen.

Het activeren van de hersenbalk


Het grote misverstand is dat kruipen nodig is voor het lopen. Dat is echter niet zo. Billenschuivers gaan immers ook lopen, al is het wat later. De belangrijkste functie van het kruipen is het activeren van het corpus callosum, ook wel de hersenbalk genoemd. Dit is een belangrijk gebied in de hersenen waarin de zenuwbanen zich kruisen en dat beide hersenhelften met elkaar verbindt. 
Deze verbinding tussen beide hersenhelften is heel belangrijk. In het dagelijks leven schakel je namelijk continu tussen de linker- en rechterhelft van je brein. De linkerhelft richt zich meer op de details en het logisch denken, waarbij de rechterhelft zich meer richt op het overzicht en de emotionele beleving. Dus om de werkelijkheid goed te begrijpen en adequaat te kunnen reageren, moet je deze twee werelden goed samen kunnen brengen. 

Signalen om alert op te zijn


Vaak zijn er al vroege signalen dat een baby het kruipen kan gaan overslaan:
❌ Ligt niet graag op de buik

❌ Rolt niet over beide kanten

❌ Kan niet zelfstandig tot zit komen

❌ Gaat liever staan in plaats van kruipen


Herken je deze signalen in je baby? Onderneem dan actie om ervoor te zorgen dat je baby geen billenschuiver wordt. Vaak zitten er onderliggend nog reflexen in de weg, veelal na een moeilijke bevalling zoals bij een inleiding, vacuümverlossing of keizersnede. Heeft jouw baby het kruipen al overgeslagen? Ga dan veel klimmen en klauteren om het brein toch nog die kruislingse input te geven.
Conclusie: het kruipen zorgt voor een goede samenwerking tussen beide hersenhelften waardoor je snel kan schakelen en goed informatie kunt verwerken. Zodoende heeft het kruipen een belangrijke functie in de cognitieve ontwikkeling en de stressgevoeligheid van het kind. Het kruipen is daarmee een fase in de ontwikkeling van je baby die je liever niet overslaat.


Repost: Babytherapeut & Geboortecoach www.Adem-ruimte.nl