Mama kookt | Vegetarische Groenten Bouillon zonder zout
Voor ca. 1 liter
Wat heb je nodig?
- 5 worteltjes of 1 grote winterwortel, in blokjes
- 2 uien, in halve ringen gesneden
- 2 knoflooktenen
- 1 prei, in ringen gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in smalle boogjes gesneden
- 125 gr champignons, in vieren gesneden
- 2 tomaten, in vieren gesneden
- 20 gram ongezouten plantaardige boter
- 1 liter water
- 6 takjes peterselie
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- 6-8 zwarte peperkorrels
- 1 stukje foelie
Hoe maak je het?
Smelt de boter in een grote soeppan en bak de uien en de prei zachtjes zonder ze te kleuren in ca. 5 min. Roer de rest van de groenten erdoor en schenk het water erbij. Voeg tenslotte de kruiden en specerijen toe. Breng het vocht, zonder de deksel, op matig hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en leg het deksel schuin op de pan.
Laat de bouillon ca. 1 uur zachtjes trekken, het mag niet koken, dus tegen de kook aan.
Zeef de bouillon na 1 uur, leg een vochtige, schone theedoek in een (bol)zeef en zeef de bouillon. Het overtollige vet en de vaste bestanddelen blijven zo achter.
Gebruik de bouillon of vries deze in. Ik gebruik daar altijd ijsblok zakjes voor of het bakje voor ijsblokjes uit de vriezer. Kun je ze heel gemakkelijk per stuk nog gebruiken.