Top

Gastblog Best9Moms | Uitdagend moederschap

Gastblog Best9Moms | Uitdagend moederschap

Hanny Evers, coach bij Best9moms gastblogt voor Gezondemama.nl. Waar zitten haar struggles en hoe gaat ze ermee om?

Het moederschap is enorm uitdagend

Mama zijn, mijn grote droom kwam iets meer dan 7 jaar geleden uit. Ik werd voor het eerst mama van een zoon! Wat had ik uitgekeken naar het moment dat ik hem vast mocht houden en wat heb ik hiervan genoten. 

Maar na de eerste geluksmomentjes, kwamen ook de uitdagingen. Het moederschap bleek niet alleen die grote roze wolk, maar had ook donderwolken. Na 7 jaar kan ik zeggen dat die donderwolken nooit meer helemaal weggaan, maar juist bij het moederschap horen. Ik heb hiermee leren omgaan. Het moederschap is een grote uitdaging, maar wel een uitdaging die ik aan kan. 

Moederschapsuitdagingen

Uitdagingen komen in het moederschap in allerlei soorten en maten. Mooie uitdagingen, zoals de eerste stapjes van je kindje. Waarbij jij alle breekbare spullen steeds hoger moet gaan zetten, om de woonkamer veilig te houden. Lastige uitdagingen, zoals het leren zelfstandig slapen van je kindje. Waarbij het vooral een uitdaging is om zelf ook voldoende rust te pakken. 

Iedere uitdaging vraagt om een eigen aanpak. Ik heb geleerd om de juiste aanpak te vinden door betrouwbare informatie te zoeken, voorbeelden van anderen af te kijken, maar uiteindelijk wel mijn gevoel te volgen ongeacht wat anderen ervan denken. 

Vooral dit laatste heb ik heel lang lastig gevonden. Want iedereen om je heen heeft een mening over jouw aanpak van het moederschap. Al die keren dat ik ongevraagd advies krijg over wat mijn kind moet eten, hoe hij zindelijk wordt en hoe hij beter slaapt. Hoe vaak ik raar aangekeken wordt op het schoolplein als mijn kind met 2 verschillende schoenen aan naar school gaat. Ik heb geen zin meer om me hier onzeker door te laten maken. Ik heb juist geleerd om bewuste keuzes te maken, keuzes waar ik met mijn hele gevoel achter sta. En ja dan loopt mijn kind wel eens te krijsen op straat, omdat hij zijn zin niet krijgt. Dat hoort ook bij het moederschap.

Bewuste keuzes maken

De ultieme aanpak van het moederschap bestaat niet. Iedere kind – moeder- combinatie is anders, vol met andere behoeftes en andere karakter eigenschappen. Hierdoor is de perfecte invulling van het moederschap voor iedere moeder anders. De enige die weet wat de beste methode is, is de moeder zelf. 

Ik heb geleerd om mijn gevoel te volgen, bij iedere keuze die ik maak. Een proces wat niet van het ene op het andere moment goed ging. Ik heb gedragspatronen en denkpatronen leren herkennen en doorbreken. Ik heb geleerd om open te staan voor mijn gevoel. En ik heb het lef gekregen om mijn gevoel te gaan volgen. 

Deze aanpak laat echt niet alle moeilijke momenten verdwijnen. Maar het maakt het moederschap zeker wel makkelijker. Het meest waardevolle: Ik kan vanuit rust antwoord geven op wat mijn kinderen direct of indirect van mij vragen, in plaats van direct te reageren op de situatie. Mijn kinderen voelen zich hierdoor meer begrepen, waardoor vervelend gedrag vaak snel verdwijnt. 

Volg je moedergevoel

Mijn beste tip voor alle moeders: volg je moedergevoel. Jij en alleen jij weet wat het beste is voor je kindje, jezelf en je gezin. Of het nu gaat over de opvoeding, je werk-privé balans, sociale activiteiten of zelfzorg. Volg je gevoel en kijk wat jij en je kindje nodig hebben. Vergeet hierbij vooral ook niet om voldoende tijd voor jezelf te nemen. Want alleen als jij goed voor jezelf zorgt, zit jij lekker in je vel en heb jij de energie om goed voor anderen te zorgen. En dat is wat jij nodig hebt om alle moederschapsuitdagingen aan te kunnen. 

Deze blog is geschreven door Hanny, mamacoach bij Best9Moms. Je volgt Best9Moms op Instagram en Facebook