Top

Mama schrijft | Hier rust Bluppie – En een harde les voor mij

Mama schrijft | Hier rust Bluppie – En een harde les voor mij

* 7 januari 2017 – 30 juni 2020 *

Na een welbewogen leventje hebben we Bluppie helaas gisteren begraven. 3 Jaar geleden gekocht bij de lokale tuin- en dierspeciaalzaak met de mededeling “ ze zijn niet meer zo fit maar misschien doet schoon water ze goed” was dat voor ons een uitdaging om ze weer “ op en top fit” te krijgen.
En dat lukte, tot vandaag, na een kort ziektebed, Bluppie het leven liet. Ik leerde de afgelopen weken veel bij over sluierstaarten; Bluppie’s soort.


Zo ben ik er achtergekomen dat veel sluierstaarten doorgefokte goudvissen zijn waar op anatomisch vlak weinig meer van klopt. En het dus eigenlijk enorm zielig is dat ze worden verkocht aan de, in ons geval onwetende, dierenliefhebber.
Een sluierstaart is een kweekvorm van de goudvis. Deze kweekvormen zijn zodanig misvormd dat praktisch niets nog normaal is binnenin de vis. Voor velen worden deze kweekvormen gezien als pure dierenmishandeling.
Deze vissen zijn daardoor zelfs verboden op de grootste vissen beurs van Europa “Vivarium” bij ons in Nederland.
Door hun misvormde lichaam zijn ze veel vatbaarder voor ziekten en zelfs met uitstekende waterwaarden sterven ze nog heel dikwijls heel jong. Vergelijkbaar met al die te kleine hondjes; hun organen groeien sneller dan hun lijfje en ze hebben dus altijd pijn, de hele dag.
Een goudvis kan wel 30 jaar worden. Dus als iemand zegt dat zijn vis oud is geworden en gestorven is op de leeftijd van 6 jaar dan is het eigenlijk nog maar een kind.

Toen hij 19 mei de eerste schimmelinfectie kreeg hebben we hem samen met de dierenarts weer boven Jan gekregen. 5 Dagen quarantaine had ‘m goed gedaan! (https://gezondemama.nl/blup-in-quarantaine-de-waarde-van-een-vissenleven/)
Gister kwam de dierenarts bij ons thuis. We dachten dat hij afgelopen nacht niet zou halen maar sterk als hij is heeft ie zich daar wel doorheen geslagen. Reden genoeg om te kijken samen met de dierenarts of we hem nog kunnen redden.
Hij had weer een opgezwollen buikje en opgezwollen ogen. Met een naald in zijn buik probeerde Dr. Klaver om het vocht uit zijn buikje te zuigen maar dat mocht helaas niet baten.
Hoopvol waren we gisterochtend aan de tweede ronde antibiotica gestart. En omdat Blup, het maatje van Bluppie de vorige keer er zichtbaar moeite mee had dat ze 5 dagen waren gescheiden en omdat Bluppie alle extra kracht kan gebruiken, hadden we er nu voor gekozen om ze samen in 1 bak te zetten. Niet voor heel lang helaas.. Bluppie stierf een “humane vissen dood”, vergezeld door zijn maatje Blup. De kindjes maakten een Bluppie waardig plekje voor hem en met een dito ceremonie kijkt hij nu uit over onze tuin en kan hij die kindjes heel regelmatig voorbij zien huppelen.

Voordat je naar de vissenwinkel of dierenspeciaalzaak gaat raadpleeg je eerst deze site voor alle benodigde achtergrond informatie.
https://www.aquainfo.nl/?s=sluierstaarten.
Helaas neemt niet iedereen het zo nauw met alle regeltjes.

Met dank aan de goede zorgen van Dr. Klaver van Kliniek Klaver4Dieren